Liikkuvuuspalvelut tarjoavat kestäviä ja joustavia vaihtoehtoehtoja auton omistamiselle

Jo ennen koronaepidemiaa tehtyjen tutkimusten mukaan perinteinen autokauppa kasvaa länsimaissa lähitulevaisuudessa vain maltillisesti, kun taas joustavat liikkuvuuspalvelut kasvattavat merkittävästi suosiotaan.

Nyt päällä olevan tilanteen tuoman epävarmuuden myötä moni hakee elämäänsä ennakoitavuutta ja kulujenhallintaa. Liikkuvuuspalvelut vastaavat myös tähän tarpeeseen: kulut ovat läpinäkyvät ja ennustettavat, ja myös palvelun lopettaminen tai muuttaminen on tarvittaessa helppoa.

Suomen suurin autoalan yritys Veho on panostanut liikkuvuuspalveluiden kehittämiseen jo vuosikymmenen ajan.

– Näimme autonvuokrauksen kehittyvänä alana ja alustana joustavien liikkuvuuspalveluiden tarjoamiselle. Näistä syistä ostimme Sixtin Suomen toiminnot vuonna 2010. Sixt on yksi Euroopan suurimmista autovuokraamoista. Tämä oli ensimmäinen askel liikkuvuuspalveluidemme kehityspolulla, kertoo Vehon liikkuvuuspalveluista vuoden 2020 alusta asti vastannut johtaja Tommi Tähtinen.

Tähtinen toimi aiemmin Vehon Chief Digital Officerina ja on viimeisten vuosien aikana nähnyt muutoksen perinteisestä autokaupasta kohti liikkuvuuspalveluita tarjoavaa monipuolista ja modernia toimijaa.

– Autoilun ja ylipäätään liikkumisen toimintaympäristö muuttuu. Jo pitkään on ollut selvää, että kaikki eivät halua omistaa autoa. Tarve liikkumiseen kuitenkin säilyy ja joidenkin tutkimusten mukaan jopa kasvaa. Me haluamme tarjota asiakkaillemme joustavia ja ympäristön kannalta kestäviä tapoja liikkua ilman omistamisen pakkoa. Samalla pääsemme opettelemaan täysin uusia tapoja toimia ja rakennamme Vehon tulevaisuuden kasvua parhaan mahdollisen asiakaskokemuksen avulla, Tähtinen kertoo.

Vuonna 2012 Veho aloitti vuokraustoiminnan myös hyötyajoneuvopuolella. CharterWay Rent -palvelusta voi vuokrata pakettiauton, kuorma-auton tai pikkubussin verkkosivujen kautta tai mobiilisovelluksella juuri silloin, kun sitä tarvitsee – päiväksi, viikoksi tai vaikka vuodeksi.

Parin viime vuoden aikana liikkuvuuspalveluiden kehityksessä on vauhti vain kiihtynyt. Vuonna 2018 lanseeratun Veho GO -palvelun kautta auton saa käyttöönsä haluamansa mittaiseksi ajanjaksoksi aina vuorokaudesta useaan vuoteen asti. Kuukausihinta sisältää taatun auton arvon sopimuksen päättyessä, määräaikaishuollot, korjaukset, sijaisauton huoltojen ajaksi sekä talvirenkaat vaihtoineen ja säilytyksineen.

Ketterää ja kestävää liikkumista ilman sitoutumista ja huolta huolloista

– Liikkuvuuspalvelut perustuvat joustaviin sopimuksiin, joissa asiakkaat kuittaavat auton käyttöönsä määräajaksi ennalta sovittuun hintaan. Ketterä liikkuminen ei enää edellytä pitkäaikaista sitoutumista auton omistamiseen tai pitkiin kiinteisiin sopimuksiin. Liikkuvuuspalveluidemme ansiosta asiakas saa nauttia autoilun parhaista puolista ilman huolta huolloista, vakuutuksista tai renkaanvaihdoista, Tähtinen kertoo.

Muutama vuosi sitten Veho investoi myös MaaS (Mobility as a Service) -palveluita tarjoavaan Maas Global Oy:hyn, joka on rakentanut liikkuvuussovellus Whimin. Tähtinen istuu MaaS Globalin hallituksessa.

–  Whim on esimerkki sovelluksesta, joka kokoaa eri liikkumismuotojen parhaat puolet yhteen helppokäyttöiseksi palveluksi ja tarjoaa modernin vaihtoehdon auton omistamiselle. Sovelluksella voi tilata ja maksaa joukkoliikenne-, taksi- ja vuokra-automatkoja sekä kaupunkipyöriä joko kuukausi- tai kertamaksulla. Palvelu toimii hyvin suuremmissa kaupungeissa, joissa voidaan yhdistää luontevasti eri tapoja liikkua, Tähtinen sanoo.

Käytettyjen autojen Netflix

Viime vuonna Vehon liikkuvuuspalvelukokonaisuus vahvistui jälleen, kun käytettyjä autoja myyvän Vaihtoplus-ketjun myötä tuli mahdolliseksi vuokrata myös käytettyjä autoja.     

– Käytetyn auton vuokraaminen on asiakkaalle matalan kynnyksen tapa tutustua autoon, ikään kuin Netflixiin verrattavissa oleva kuukausiveloitteinen helppokäyttöinen palvelu, joka sisältää kaiken muun paitsi polttoainekustannukset. Jos vuokraamansa auton haluaa myöhemmin ostaa itselleen, hyvitämme puolet vuokrakuluista koko vuokra-ajalta, Tähtinen kertoo.

Vehon vastuullisuusohjelman olennainen osa on kestävä toiminta – lähtökohtana on tarjota palveluita ja tuotteita, joiden ympäristöhaitat ovat mahdollisimman vähäisiä huomioiden tuotteiden koko elinkaaren.

– Haluamme tehdä asiakkaamme tietoisiksi liikkumisensa ympäristövaikutuksista ja hiilijalanjäljestä, Tähtinen kertoo.

Koronaviruksen aiheuttama globaali poikkeustilanne on vaikuttanut koko yhteiskuntaan ja hiljentänyt väliaikaisesti myös autokauppaa.

– Uskon, että koronakriisi laittaa ihmiset jatkossa miettimään, mihin ja millä oikeastaan tarvitseekaan liikkua. Jos auton omistamisen tarve väheneekin, nostavat erilaiset joustavat liikkuvuuspalvelut ja matkaketjut suosiotaan. Lyhyemmät matkat voi tehdä vaikkapa sähköpyörällä tai sähköpotkulaudalla. Jos esimerkiksi mielit nauttimaan kesälomallasi ainutlaatuisista elämyksistä kotimaassa, tarjoavat edellä mainitut liikkuvuuspalvelut siihen oivallisen ratkaisun. Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että viime vuosina tekemämme kehitysinvestoinnit liikkuvuuspalveluiden saralla ovat osoittautuneet asiakkaiden suuntaan juuri oikeiksi ratkaisuiksi myös vallitseva tilanne huomioiden, Tähtinen pohtii.